Waarom alle zwangeren een mama blessing nodig hebben

mama blessing
Laura Schuerwegen
Geschreven door Laura Schuerwegen

Een motherway, mama of mother blessing is een Navajo traditie waarbij de zwangere verwelkomd wordt in het moederschap door andere vrouwen. Waarom moeten wij hier in Europa andermans rituelen gaan overnemen?

Moederschap is iets waar eigenlijk veel te weinig aandacht aan besteed wordt in het Westen. Het is gewoon iets wat erbij komt en we vieren wel de komst van de nieuwe mens, maar vergeten de nieuwe moeder daarbij in de aandacht te zetten. Vrouwenmomenten zijn ook zeldzaam geworden, aangezien de vrouw vaak uit huis gaat werken (in de mannenwereld).

Heel wat zwangeren voelen zich gepasseerd. Ze moeten maar meedraaien alsof er niks is en hoewel de baby vaak wel wat aandacht krijgt, de mystiek van het doen groeien van een nieuw wezen wordt hier vaak over het hoofd gezien.

Een mama blessing, wat is dat nu?

Een ceremonie om net dat te vieren: het mooie, het moederlijke, vrouwelijke, creative, dat is iets wat ons zwaar ontbreekt. Dus in plaats van materiële en vaak infantiele babyshowers, kan een mama blessing een grote meerwaarde geven aan een zwangerschap. Een magisch vrouwenmoment – vaak ook emotioneel – waarbij de moeder gevierd wordt.

mama blessingTijdens mijn laatste zwangerschap had ik het genoegen er eentje te krijgen en ik had onlangs ook het plezier er eentje te kunnen organiseren voor een vriendin. Maar wat houdt het nu eigenlijk in, zo’n mama blessing?

Het werd al wel duidelijk dat een mama blessing een vrouwenmoment is, en de invulling eraan geef je eigenlijk hoe je zelf wil. Je kan met zo veel of zo weinig vrouwen zijn als de moeder aangenaam zou winden. Het kan ook fijn zijn om de mama van de zwangere uit te nodigen, als zij een nauwe band hebben.

Hoe een mama blessing uiteindelijk verloopt hangt heel erg af van het gezelschap en de mentale plaats waar de zwangere zich in bevindt. Heeft ze nood aan erkenning, bevestiging, gemeenschap? Er kunnen heel wat elementen in het evenement verweven worden naargelang de behoeften van de zwangere.

Wat mag je verwachten?

mama blessing

  • Op een evenement waar moederschap en zwangerschap geëerd worden, mag je zeker zijn dat er bevallingsverhalen gedeeld worden.
  • Naargelang het gezelschap en de connectie tussen de genodigden, en ook de geplande activiteiten, kan je wel verwachten dat er al s een traantje valt en/of geknuffeld word.
  • Eten en drinken hebben natuurlijk ook een plaats in het gebeuren, waar men samenzit moet gegeten en gedronken worden.
  • Elke mama blessing bevat een element waarin de gasten hun betrokkenheid bij de bevalling aangeven. Dat kan verbaal of door het creëren van een keepsake voor tijdens de bevalling.
  • Ook rond de zwangere buik wordt er iets gedaan. Dat kan gaan van beschilderen of handoplegging, tot een verbale “zegening”, naargelang waar de moeder zich comfortabel bij voelt.

Een mama blessing is geen religieus gebeuren, al kan er naturlijk wel een religieuze invulling aan gegeven worden als dat iets is wat de zwangere nauw aan het hart ligt. Het kan ingepast worden in alle geloofsovertuigingen. In een volgend artikel bespreken we hoe je een mama blessing organiseert en geven we een aantal ideeën voor activiteiten.

Gerelateerd

Zo organiseer je een mama blessing

Over de schrijver

Laura Schuerwegen

Laura Schuerwegen

Na acht jaar in West en Centraal Afrika te vertoeven woont Laura nu in Malawi met haar man en drie kinderen. Ze schreef twee boeken over zelfzorg en een kinderboek (in het Engels, verkrijgbaar op Amazon) en blogt op Authentic Parenting.