Waarom we van jongsaf aan op blote voeten zouden moeten lopen

van jongsaf op blote voeten
Valerie Nuytten
Geschreven door Valerie Nuytten

We hebben iets met schoenen. Baby’s krijgen al vroeg van die schattige schoentjes aan, sommige meisjes leren op hakjes te stappen, peuters zouden beter lopen mét, ze zijn goed voor de ontwikkeling van de voetjes en voor elke activiteit bijpassende schoenen. Goed? Vergeet het maar. Je zal bij het lezen van het artikel ontdekken dat op blote voeten lopen heel erg goed is voor de ontwikkeling van het lichaam en de hersenen.

Ontwikkeling

Kinderen op blote voeten laten lopen, is belangrijker dan de meeste mensen zouden denken.  Hun lichaam is nog in volle ontwikkeling. Natuurlijk zijn voeten maar één ding. Maar soms is het nét dat kleine puzzelstukje dat het verschil maakt in het grote geheel.

Om meer te weten te komen over hoe we onze gezondheid en die van onze kinderen kunnen verbeteren, kunnen we eens het lichaam bekijken vanuit een ander natuurlijker perspectief.  En hoe vroeger, hoe beter.

Ons lichaam is verbluffende materie. Daniel E. Liebermann, een Duitse ‘blote voeten’ professor schrijft in zijn must-read boek ‘Het verhaal van het menselijk lichaam’ :

“Ons lichaam is perfect ontworpen”

We maken echter weinig of slecht gebruik van dit vernuftig lichaam. Meer nog, daardoor kunnen we gezondheidsklachten krijgen (zie bijvoorbeeld bewegingsarmoede en te weinig slaap).

Een baby komt heel soepel en zacht ter wereld. We zijn er niet altijd bewust van dat de beenderen nog gevormd moeten worden. Je ziet dat vooral aan het hoofdje van sommige baby’s: het platte achterhoofd als gevolg van te veel op de rug te liggen. Deze aanpassing door de omgeving gebeurt over heel het lichaam, en niet alleen bij de schedel (zie ook biomechanica van het dragen).

Blote voeten

van jongsaf aan op blote voetenKinderen zouden op blote voeten moeten lopen én ook op verschillende ondergronden, vertelt Katy Bowman, een biomechanica experte. In de natuur komen amper of geen vlakke ondergronden voor. Wat een verschil bij ons.  Onze enkel komt steeds in dezelfde positie terecht. Bedenk eens hoe je je arm zou houden, steeds in dezelfde positie?  Veranderen van ondergrond, naar boven, naar beneden, in het zand, in het gras of de stenen: het heeft allemaal invloed. Je voeten worden op verschillende manieren belast. Zo wordt de ondervoet ook gehard, in plaats van zacht of zelfs week (die zweetvoeten toch in die schoenen).

Schoenen laten ons anders bewegen. Veel aandoeningen van het bewegingsstelsel zouden hiermee te maken hebben. Groeipijnen zouden minder frequent voorkomen als er meer op blote voeten zou worden gelopen (en later ook rug-, heup- en kniepijnen).

Het brein

Op blote voeten lopen heeft zelfs invloed op het brein. Zintuigen leggen de basis om het hogere breincentrum te laten groeien. Naast de vijf basiszintuigen (tast, smaak, reuk, gehoor en zicht) bestaan er nog deze:

Door druk en beweging, krijgt het brein signalen van de positiezin. Het vertelt waar en hoe het lichaam is georiënteerd. Door je kind zoveel mogelijk blootvoets te laten lopen, kan je dit stimuleren. Voeten behoren tot een van de meest gevoelige delen van het lichaam. Er zijn enorm veel proprioceptoren in de gewrichten en de spieren van de voeten; evenveel als in de hele ruggengraat! De evenwichtszin speelt een belangrijke rol voor balans en coördinatie. Dit is meteen dé reden waarom balletdansers, karate- of yogabeoefenaars op blote voeten lopen.

Baby’s en kinderen van jongsaf aan blootvoets laten lopen, heeft een enorm effect op de zenuwen en neurologische connecties.

Verschillen

Er zijn veel verschillen tussen onze kinderen van de geïndustrialiseerde westerse wereld en die van de moderne jager-verzamelaars. Die laatste groep kinderen zijn extreem behendig. Hun fysieke competentie en vermogen ligt zelfs dicht bij wat een volwassen kan.  Ze hebben sterke voeten en enkels, een beter evenwicht en meer mobiliteit.

Conclusie

van jongsaf aan op blote voeten
Allemaal goed en wel, denk je misschien… Maar hoe krijg je nu die schoenen uit van je kind dat ze absoluut wil aanhouden? (wordt vervolgd).

(Voor jou is deze boodschap ook belangrijk. Het is nooit te laat om ons lichaam ten volle te benutten, zelfs als we ouder zijn.)

Meer lezen en zien?

Het boek van Daniel E Liebermann ‘Het verhaal van het menselijk lichaam’

Het boek van Katy Bowman ‘Whole body barefoot’

In het Nederlands: ‘Barefoot

http://pathwaystofamilywellness.org/The-Outer-Womb/barefootin.html#sthash.usMyWZmK.dpuf

http://breakingmuscle.com/family-kids/katy-bowman-and-the-biomechanics-of-human-growth-barefoot-babies

http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/1947698/2010/08/12/Blootvoets-lopen-is-goed-voor-kinderen.dhtm

Gerelateerd

Biomechanica van het dragen: Wandelwagen, drager of op je arm

Bh loos door het leven gaan!

FAQ Blote voeten lopen

Over de schrijver

Valerie Nuytten

Valerie Nuytten

Valerie heeft drie kinderen met haar partner en samen beleven ze avonturen in voeding, natuur en het leven op zich. Ze geeft thuisonderwijs, heeft een hart voor gezonde voeding en wildpluk, ontdekte de liefdevolle kracht van in vrijheid zwanger zijn en bevallen, houdt van eenvoud, borstvoeding, luierloze baby's, buitenslapen, op blote voeten lopen, voedselbossen, permacultuur, reizen,... Ze heeft een eigen website Natuurlijk Rauw Leven, waar ze mensen wil inspireren om gezonder te gaan leven en meer energie te krijgen.

4 Berichten