welzijn

Wasbare maandverbanden: mijn ervaring

wasbaar maandverband
Katharina Bulcke
Geschreven door Katharina Bulcke

Waarom zou je kiezen voor wasbare maandverbanden? Zijn zij niet iets uit de oude tijd? Sommige mensen vinden het idee maar vies… Maar is dat allemaal wel zo vies? Uit welk materiaal zijn wegwerpverbanden of tampons precies vervaardigd?  En waarom hebben vrouwen er van deze laatste irritatie en zelfs schimmelinfecties van?  Een overzicht.

Anekdote

De volgende anekdote is er eentje van mezelf:

“Toen ik op mijn dertiende voor de eerste keer mijn menstruatie kreeg, was ik net een weekend bij mijn vader. Ik was van thuis uit goed ingelicht en wist dus wel wat me overkwam.  Op dat moment voelde ik geen behoefte om dit te gaan delen met mijn vader. Niet dat hij het niet had begrepen. De noodoplossing was even een paar wattenschijfjes in de slip! Dezelfde dag gingen we gelukkig op bezoek bij mijn grote zus waar ik terecht kon om me te voorzien van een maandverband.”

Van wegwerp naar wasbaar

Die maandverbanden – al dat zweterig geplak – zijn toch ongemakkelijk!
Je menstruatie krijgen is een grote stap: het is een soort van toetreden in de volwassenenwereld terwijl je eigenlijk toch nog een kind bent. Het verhaal begon bij mij dus met het gekende wegwerpmaandverband. Naarmate ik wat ouder werd, begon ik meer te bloeden. De eerste drie dagen van mijn maandstonden waren hevig. Het maandverband alleen was voor mij niet meer genoeg, dus begon ik te combineren en leerde ik de tampon kennen. Een groot gemak was dit, zeker als de hevige dagen voorbij waren. Want die maandverbanden – al dat zweterig geplak – zijn toch ongemakkelijk!

Als tiener gebruikte ik verschillende merken. Uiteindelijk bleken de goedkoopste voor mij het beste te werken. Ook inlegkruisjes kwamen op mijn pad en die gebruikte ik bijna dagelijks.  Sinds mijn tienerjaren was er tot nu toe niet veel veranderd in deze zaken. Bij de geboorte van mijn tweede dochter leerde ik de wasbare luiers kennen.  Zo begon ik ook na te denken over wasbare maandverbanden. Ik maakte er enkele zelf, maar deze verdwenen in de vergeethoek.  Zoveel jaren later, na de geboorte van mijn zoontje, word ik na een tiental maanden weer gedompeld in de maandelijkse opruiming… en ik beslis om het anders te doen. Met de zoon fulltime in de wasbare luiers, zet ik nu ook voor mezelf de stap.

Mijn ervaring

Na wat opzoekingswerk, koop ik mezelf een ‘Mooncup’: dit is een menstruatiecup die vaginaal wordt ingebracht en het bloed opvangt. Ik bestel ook wasbare inlegkruisjes en maandverbanden om te combineren met de cup. Dit klinkt heel bizar: voor het eerst in mijn leven, kon ik niet wachten tot mijn maandstonden doorbraken zodat ik deze nieuwigheden kon testen!
De menstruatiecup vergt wat handeling, maar na een tijd ben je ermee weg. Ik voel het helemaal niet meer zitten.  Met de maandverbanden is het zelf wat zoeken wat jou het beste ligt. Ik heb verschillende merken geprobeerd en heb mijn voorkeuren.  Dit is iets heel persoonlijks.

De inlegkruisjes gebruik ik vooral in bepaalde periodes van mijn cyclus, maar niet meer dagelijks. Als ik vergelijk met toen ik wegwerp gebruikte, heb ik nu totaal geen last meer van irritatie. En hier heerst er nogal taboe rond, maar heel wat meisjes en vrouwen hebben last van vaginale irritatie en zelfs schimmelinfecties door het gebruik van wegwerpinlegkruisjes. Het wassen gaat ook makkelijk. Ik was ze doorgaans mee met de wasbare luiers van mijn zoontje. Duurt het wat langer, dan steek ik ze in een emmer met koud water, zo krijg je er nadien het bloed beter uitgewassen. Veel werk? Totaal niet!

Chemicaliën

toxines in wegwerpverbandEr wordt maar weinig bij stilgestaan, maar in de wegwerp maandverbanden en tampons die je in de winkel koopt, zitten heel wat chemicaliën. Stel jezelf nu eens de vraag of je deze chemicaliën graag zo dicht bij je draagt. Voor mij was de keuze vrij helder. Weg van chemicaliën en liever een gezonde omgeving creëren zonder extra irritatie, veroorzaakt door stoffen die daar niets te zoeken hebben.

Voordelen

Uiteraard zijn er voordelen aan wasbaar:

  1. Kostenbesparend: je koopt de wasbare maandverbanden aan. Nadien hoef je niet telkens nieuwe te kopen.
  2. Afvalberg verkleinen: Wasbaar betekent ook minder afval = minder belasting voor het milieu!
  3. Geen chemicaliën: betekent minder irritaties en schimmelinfecties!
  4. Leuke printjes: gewoon een plezierig detail:  wasbare maandverbanden zijn te vinden in leuke printjes en maakt het hebben van je maandstonden toch dat ietsje leuker!

Hopelijk heeft dit artikel jullie kunnen boeien. Heb je nog vragen over wasbaar maandverband, dan mag je me steeds contacteren of laat een reactie na hieronder.

Gerelateerd

‘Reiken naar de maan’: niet zomaar een boek over menstruatie

Zikomo: Leren doorbijten

 

 

Over de schrijver

Katharina Bulcke

Katharina Bulcke

Katharina (31) is moeder van drie kinderen. Bij haar zat de wens om snel moeder te worden diep ingeworteld. De eerste stappen tot het dragen, wasbaar luieren, bed-sharing, thuisbevallen, niet vaccineren volgden elkaar snel op, en bij ieder kind werden nieuwe wegen bewandeld. In februari 2017 is ze afgestudeerd als vroedvrouw. Sinds enkele jaren verdiept ze zich in respectvol opvoeden.

Vertrouwen op de intuïtie staat hoog op het lijstje. Het gezin is de kern van alles. Het bescheiden vissershuisje waar Katharina met haar gezin woont, geeft ook meteen een kijk op hoe ze leven.