Wat is melkkefir en hoe maak je het zelf?

melkkefir
Lut Bailleul
Geschreven door Lut Bailleul

We kennen 2 soorten kefir: kefir die op melk groeit (melkkefir) en de kefir die op water gedijt (waterkefir). Melkkefir kent men ook onder de naam yoghurtbloemetjes. Het voordeel is dat melkkefir op kamertemperatuur kan worden gemaakt terwijl yoghurt moet worden verwarmd. Melkkefir wordt gemaakt met melkkefirbloemetjes die de vorm van kleine bloemkooltjes hebben.

 Melkkefir

bloemetjesMelkkefir is een gekweekte, romige drank en is zeer gezond. De zure, frisse smaak lijkt op die van yoghurt maar het bevat heilzame gisten, naast de probiotische bacteriën die men ook in yoghurt terug vindt. Omdat  melkkefir zo uitgebalanceerd en voedzaam is, draagt hij bij aan een gezond immuunsysteem. Mensen die lactose-intolerant zijn krijgen door het drinken van melkkefir lactase binnen. Lactase is een enzym dat het grootste gedeelte van de lactose die na het kweekproces nog over is, opgebruikt.

Melkkefir is een grote bron van vitamines en mineralen. Het is rijk aan vitamine A, B2, B12, D en K, calcium en magnesium. Veel hangt af van de keuze van de melk, men kan verse volle melk gebruiken (beste resultaat) maar ook halfvolle en magere melk kan gebruikt worden. Men neemt best alleen dierlijke melk zoals koe-, geiten-, schapen-, of paardenmelk.

Ook sojamelk of kokosmelk kan gebruikt worden maar dan afgewisseld met dierlijke melk, anders sterven de bloemetjes af.

Kefir betekent ‘goed gevoel’ en vindt zijn oorsprong in het Turkse keif. De kefircultuur is eeuwenoud en afkomstig uit de Kaukasus. Pas in de negentiende eeuw werd het effect van kefir bekend bij het grote publiek dankzij de studies van de Russische geleerde en Nobelprijswinnaar Elias Metchnikov. Sindsdien is kefir  ‘de drank van de honderdjarigen’.

Bereiding van melkkefir                                                                                     

Benodigdheden:                                                                                       melkkefir zelf maken

– Zeefjes in plastiek
– aparte afwasborstel
– lepel in hout of plastiek

– melk
– kefirbloemetjes

Men gebruikt best een glazen bokaal die kan afgesloten worden, plastiek kan ook. Melkkefir mag nooit in aanraking komen met metaal, dus een plastieken of houten lepel is aangewezen.

Men laat de melk en de kefirbloemetjes in de glazen bokaal 24 uur fermenteren. De melkkefir is klaar wanneer die is ingedikt. Veel is ook afhankelijk van de temperatuur: hoe hoger de temperatuur, hoe vlugger de fermentatie. melkkefir zelf maken

Om de kefir te kunnen drinken moet men die zeven, men schudt de bloemetjes voorzichtig heen en weer boven het plastiek zeefje tot de kefir doorgelopen is. De overgebleven korrels zijn zo weer klaar voor hergebruik. Er is discussie over het al dan niet afspoelen van de kefirkorrels, sommigen doen dit uit hygiënisch oogpunt maar dan spoelt men het beschermlaagje af waardoor ze minder goed gaan fermenteren. Wanneer men de korrels wil doorgeven of bewaren is het wel aangewezen deze om te spoelen.bokaalmelk

Enkele receptideetjes

 • Frambozenyoghurt
  framboos
 • Pannenkoeken gebakken met melkkefir
  pannenkoek
 • Frambozenijs
  bosbesijs
 • Mokka-ijs
  mokka
 • Roomkaas
  hapje
 • Bewaarwafels
  wafel
 • Appeltaart
  taart
 • Kaastaart
  kaastaart
 • Kefir-zuurdesembrood
  brood_denkik

Gerelateerd

Vragen en antwoorden over melkkefir.

Ijs met kefir – twee recepten

Over de schrijver

Lut Bailleul

Lut Bailleul

Lut Bailleul woont aan de zee met haar twee kinderen en haar hond en is gepassioneerd door alles wat met fermentatie te maken heeft. Haar interesse werd gewekt doordat ze kefir had gekregen van een vriendin . Hierbij werd ze onmiddellijk terug gebracht naar haar jeugd. Vroeger stond deze namelijk in de kelder en werd deze gedronken met grenadine. Na wat opzoeken en experimenteren besloot ze haar ervaringen te delen met anderen door het opstarten van haar eigen faceboekgroep om ervaringen en kefir te delen.