Wat niet te doen als een vriend of familielid door een scheiding gaat

scheiding
Katharina Bulcke
Geschreven door Katharina Bulcke

We kennen allemaal wel iemand die een scheiding achter de rug heeft of momenteel één doormaakt. Als ik praat over ‘scheiding’, heb ik het ook over koppels die niet getrouwd waren. Dit uit elkaar gaan brengt veel emoties met zich mee, zeker na het eerste moment van mededeling en de eerste weken hierna. Niet enkel voor het koppel, maar ook voor eventuele kinderen en andere familieleden of vrienden.

Emoties brengen veel naar boven, hierdoor worden gemoederen wel eens verhit. Hoe je als buitenstaander hiermee omgaat, kan een wereld van verschil maken. Je kan kiezen om olie op het vuur te gieten en de verhitte gemoederen nog wat meer aan te wakkeren OF je kan kiezen voor steun en rust. Ik reik hier graag wat tips aan om als buitenstaander anders te reageren.

1/ Veroordeel niet: Bij iedere scheiding steken veronderstellingen en roddels de kop op. Er worden al snel stenen gegooid en gezocht naar ‘een schuldige’. Een scheiding is echter meestal een aaneenschakeling geweest van gebeurtenissen. Wees er voor het scheidende koppel, maar praat niet in termen van schuld. Ga niet mee in het klagen van de andere partij. Toon begrip maar geef ook teken van je neutrale aandeel hierin.

2/ Luister: Het is belangrijk dat je oprecht luistert, niet alleen omdat het belangrijk is om de andere persoon de mogelijkheid te bieden om alles eens te vertellen vanuit hun gevoel. Verder biedt het ook voor jezelf de kans om na te gaan waarmee je de persoon kan helpen. Als je aandachtig luistert naar de ander kun je subtiele hulpkreten herkennen.

3/ Wees eerlijk: Vanuit het scheidende koppel kan wel eens verwacht worden dat je een kant gaat kiezen. Soms is er wel één iemand in het koppel waarmee je een betere band hebt, wat niet noodzakelijk wil zeggen dat je de andere moet laten vallen. Toon dat je er bent voor beiden en laat ze zelf aangeven in welke mate zij je steun willen aanvaarden.

4/ Steun en reik een hand: Laat het koppel weten dat je er bent voor een babbel, een schouder om uit te huilen. Met een kleine mededeling: mondeling, schriftelijk…laat je weten dat je dus beschikbaar bent als ze het moeilijk hebben. Hierdoor weten ze dit en kunnen ze van hieruit zelf zonder zorgen contact met je opnemen.

5/ Respecteer hun keuze: Toon respect voor ieders keuzes en geef het tijd. Benader hun verhalen en bezorgdheden met respect en reik eventuele opties aan uit eigen ervaringen.

6/ Praktische hulp: Bij een scheiding komen er heel wat praktische bekommernissen kijken: verhuis, papieren, meubels … De draagkracht hiervan is niet te onderschatten. Je hulp hierbij aanbieden kan een verademing zijn, toets dit echter goed af. Soms willen mensen geen hulp.

7/ Koppelen: Het is vaak goedbedoeld en mensen willen al snel gaan koppelen met andere vrijgezellen die ze toevallig ook kennen of meenemen om de bloemetjes buiten te zetten. Een scheiding is een emotionele rollercoaster en met boodschappen in de zin van: “Er zijn nog genoeg vissen in de zee” en “Je vind wel snel iemand anders” help je op dit moment niet. Scheiden is ook rouwen, hierbij moet je de stappen van een rouwproces respecteren.

 

Over de schrijver

Katharina Bulcke

Katharina Bulcke

Katharina (31) is moeder van drie kinderen. Bij haar zat de wens om snel moeder te worden diep ingeworteld. De eerste stappen tot het dragen, wasbaar luieren, bed-sharing, thuisbevallen, niet vaccineren volgden elkaar snel op, en bij ieder kind werden nieuwe wegen bewandeld. In februari 2017 is ze afgestudeerd als vroedvrouw. Sinds enkele jaren verdiept ze zich in respectvol opvoeden.

Vertrouwen op de intuïtie staat hoog op het lijstje. Het gezin is de kern van alles. Het bescheiden vissershuisje waar Katharina met haar gezin woont, geeft ook meteen een kijk op hoe ze leven.