Wat te doen met een pasgeboren baby? 3 tips

huidcontact
Valerie Nuytten
Geschreven door Valerie Nuytten

Ik zag net al scrollend op facebook een foto verschijnen van een mooie bevalling – en ik beschrijf hem even:  de net bevallen vrouw lag heerlijk in bad met de baby op haar borst, de partner lag achter haar, haar omarmend.  Zo’n foto wil ik natuurlijk de wereld insturen. De liefde en de rust straalde ervan af. Zo’n bevalling had ik ook… en ik voelde me weer warm worden bij de gedachte dat m’n jongste zoontje ook zo fijn geboren is. Dit is wat ik elke pasbevallen mama toewens.

Ik heb heel wat boeken tijdens mijn zwangerschappen verslonden gerelateerd aan het onderwerp. In de meeste van deze boeken kwam het belang van volgende tips naar voren. Dus:

Wat te doen met een pasgeboren baby?

1. Geef je baby huid-op-huid contact

Je huid bestaat uit miljoenen cellen en is heel sensitief. Het belang kan niet onderschat worden om je baby huid op huid contact te geven. Als je zelf eens nagaat hoe dat voelt als je bij iemand bloot op bloot ligt, dan weet je dat dit enorm veel teweeg brengt!
Dit filmpje van Nils Bergman (een expert op het gebied van skin-to-skin contact) maakt het met beelden en woorden duidelijk.

Deze prachtige zin schreef A. Montagu in zijn boek “Touching” (vertaald in het Nederlands ‘De tastzin’)
“Where touching begins, there love and humanity also begin – within the first minutes following birth.”

In ziekenhuizen beseffen ze meer en meer het belang van het huid-op-huidcontact en wordt de baby niet meteen wegegrist van moeders lichaam.  De reden: de pasgeboren baby doet het gewoon beter met de ademhaling, temperatuur, suikerspiegel en hij of zij weent minder tot niet (tja, eigenlijk hoeft een pasgeboren baby zelfs niet te huilen).
En ook voor moeders zelf is al dat huidcontact positief voor het zelfvertrouwen en loopt de borstvoeding vlotter.

2. Doe het geen mutsje op

Het is traditie geworden: na het knippen van de navelstreng (dat trouwens ook uitgesteld kan worden) en na het afdrogen (kan dat trouwens niet wat huid op huidzachter?) wordt meteen een roze, blauw of hip mutsje opgezet. We denken dat het de baby warm houdt maar het doet zelf meer kwaad dan goed.
Hoe mooi en schattig die babymutsjes ook staan bij je baby, de geur is veel belangrijker. Wie zelf ooit een pasgeboren baby in zijn armen heeft gehouden, weet hoe zalig die geur kan ruiken, en dan wil je niet de stof van dat mutsje opsnuiven, echt niet.

De geur zorgt trouwens voor connectie tussen jou en je baby.  Moeders en baby’s zijn er op voorzien dat ze elkaar herkennen aan de geur.  Ook het moederhormoon (oxytocine) krijgt erdoor een enorme stoot, wat dan ook naar de baby gaat via de borstvoeding: nog meer connectie tussen elkaar! Ook de derde fase (de placenta uitdrijving) verloopt gemakkelijker.

Dieren likken hun kleintje schoon en besnuffelen het als het geboren is. Wij hebben de neiging om onze baby constant kusjes te geven.

Hoe kan je je baby warm houden? JIJ bent diegene die je baby warm kan houden. Je lichaam houdt je baby op de juiste temperatuur, tenminste als je haar of hem volledig huid op huidcontact geeft.

Wil je hier meer over weten, dan kan je gerust het boek “Gentle birth, Gentle mothering” lezen waar Dr. Sarah Buckley dieper ingaat over dit onderwerp.

Hier zijn nog interessante links:

http://www.normalfed.com/starting/hat/ (van Diane Wiessinger, IBCLC)
http://www.natural-motherhood.com/do-not-put-a-hat-on-your-newborn.html
http://birthanarchy.com/hat-hat-strange-conundrum/
https://dekritischeverloskundige.wordpress.com/2015/01/19/drop-that-hat/

 

3. Zorg voor rust en intimiteit

Moeder en baby zouden elkaar in alle rust moeten leren kennen.

Ik herinner me een verhaal van een vriendin die de vergelijking maakte met pasbevallen paarden. Die mogen vooral niet gestoord worden omdat dit veel stress kan veroorzaken bij zowel de merries als de veulens. Veulens die de eerste uren na de geboorte veel contact hebben gehad met mensen, zouden mensen minder snel benaderen, minder verkennend en minder speels zijn.

Ik denk dat het ook logisch is, dat jij je baby ook in alle intimiteit wil besnuffelen, ruiken, kussen, strelen, borstvoeding geven … zonder dat er tien man jullie aanstaren. Dat bezoek kan maar wachten.

Carla Hartley, een vroedvrouw, vertelt het allemaal heel kort met deze woorden:

No hatting, no patting, no chatting!

Geen mutsje opzetten, de baby niet lastig vallen door op hem te kletsen voor eventuele slijmen of hem ruw af te wrijven en babbel niet met mama en baby in de eerste kostbare uren na de geboorte.

Borstvoeding kan een pak vlotter verlopen als deze tips (zoveel mogelijk) zijn toegepast. En als je geen borstvoeding kan geven, zorgen deze tips sowieso al voor meer verbondenheid tussen jou en je baby. Daar begint het namelijk allemaal mee.

 

Meer lezen over het belang van huid-op-huidcontact:

Het boek van A. Montagu

1001004005357371

Foto’s (c) Valerie Nuytten

Gerelateerd

Onmiddellijk afnavelen: niet zo onschuldig

Natuurlijke versus synthetische oxytocine (Deel 1)

Over de schrijver

Valerie Nuytten

Valerie Nuytten

Valerie heeft drie kinderen met haar partner en samen beleven ze avonturen in voeding, natuur en het leven op zich. Ze geeft thuisonderwijs, heeft een hart voor gezonde voeding en wildpluk, ontdekte de liefdevolle kracht van in vrijheid zwanger zijn en bevallen, houdt van eenvoud, borstvoeding, luierloze baby's, buitenslapen, op blote voeten lopen, voedselbossen, permacultuur, reizen,... Ze heeft een eigen website Natuurlijk Rauw Leven, waar ze mensen wil inspireren om gezonder te gaan leven en meer energie te krijgen.

6 Berichten

 • Hey,

  Weten jullie of er ergens een blog/website/verzamelplaats is van waar je een mooie intieme bevalling kan hebben in een ziekenhuis in België?

  Dus ziekenhuizen die opties aanbieden en respectvol omgaan met wensen van ouders?

  Warme Groetjes,
  Elke

 • Heerlijke tips! Dat van het mutsje hoor ik hier pas voor het eerst, maar het klinkt logisch. Ik moet bijna bevallen, maar vind het toch moeilijk om in te schatten wanneer ik iedereen op de hoogte breng, want ik ben sowieso een persoon dat graag rust heeft en ‘alleen’ is.

  • Dankjewel voor je berichtje, Jess! Je eigen grenzen afbakenen is niet altijd gemakkelijk, vind ik. Maar als je dit wel kan doen, hoe meer respect je soms kan krijgen 🙂 (dat heb ik van mensen die dit wel doen).
   Veel geluk met je baby’tje binnenkort!
   Groetjes

 • Ik heb al veel goede verhalen gehoord over het ziekenhuis in Bonheiden bij Mechelen… er is daar een bevalbad aanwezig op de kamers, zodat je mogelijkheid hebt voor een geboorte in water.