Welke schoenen koop ik voor mijn kind?

schoenen
Laura Schuerwegen
Geschreven door Laura Schuerwegen

Ik kom hem de laatste tijd vaak tegen, deze vraag: Welke schoenen doe ik mijn kind aan? Kan ik mijn kind tweedehands schoenen aandoen? Wat zijn de beste schoentjes voor de eerste stapjes?

Er is heel wat desinformatie die rondgaat en ouders zijn terecht wat van de wijs. Tot voor kort werden ouders aangeraden een ‘stevig’ schoentje te kopen voor hun kindje, omdat het voetje nog ‘gevormd’ moet worden. Dat is dus fout.

De eerste stapjes

Het beste antwoord op ‘welke schoen is best voor de eerste stapjes’ is: “geen”. Hoe meer blootsvoets, hoe beter het voetje van je kind ontwikkeld (dit kan het gerust zelf, zonder ‘stevige schoentjes’). Hoe meer je kindje blootsvoets kan kruipen, klimmen, stappen, lopen, hoe beter alle spiertjes gaan werken hoe ze moeten werken, en uiteindelijk krijg je dan hele sterke voetjes.

Schoenen zijn eerder een noodzakelijk kwaad (maar je kan ook blijven blootsvoets wandelen), omdat het hier in het Westen echt wel vuil is, en soms ook best gevaarlijk voor die kleine voetjes. Dus wat is dan het alternatief.

Hoe soepeler hoe beter, dus soft sole schoentjes zoals Bobux zijn het best aangewezen. Heb je toch liever wat steviger, wat meer bescherming, zoek dan een zacht schoentje met een zool die meeplooit met het voetje. Stijve zolen zijn echt slecht voor de voet. Zelfs met een flexibele zool zal je kindje in het begin waarschijnlijk wel wat moeite hebben. De voetjes worden toch wat tegengehouden en een paar valpartijen zijn niet uitgesloten.

Het schoentje moet goed aanpassen aan de voet, zodat het voetje niet schuift bij het wandelen, teneinde geen blaren te veroorzaken en er moet genoeg ruimte zijn vooraan, zodat de teentjes ruimte hebben zich optimaal te zetten. Hou ook rekening met de groei, want die kleine voetjes groeien snel.

Qua materialen kijk je voor de eerste schoentjes toch best naar leder, aangezien dit soepel is en zich zet naar het voetje.

Grotere kinderen

Zelfs bij grotere kinderen geldt: zo veel mogelijk blootsvoets lopen voor een optimale ontwikkeling van voet- en beenspieren. Als je kindje ouder wordt gelden eigenlijk dezelfde voorschriften als hierboven: flexibele zool en genoeg ruimte aan de teen en wreef.

Bij oudere kindjes kan je al s wat anders kopen dan leder, maar je blijft toch wel beter in de natuurlijke materialen (bvb katoen, hennep), omdat deze meer ademen dan kunststof materialen. (Goedkope) kunststof schoenen voor zweetvoetjes zorgen, en met tijd ook voor schimmelvorming en dergelijke meer. Zelfs voor volwassenen zijn ‘plastic’ schoenen echt een afrader.

Voor kinderen die heel vaak schoenen aanhebben (bvb op school) is het heel belangrijk om te kunnen afwisselen, want anders gaan die schoenen de voetjes vormen, en het moet dus andersom.

Tweedehands schoenen

Schoenen zijn dure dingen. Zeker kwalitatieve kinderschoenen zijn in België exorbitant. Tweedehands schoenen klinken dan wel heel erg aanlokkelijk, maar is het wel een goed idee?

Als je kindje maar één paar schoenen heeft, is het toch best om er nieuwe te kopen (of tweedehands ongedragen). Dit omdat je kindje zijn schoentjes waarschijnlijk vrij veel aan heeft (op school) en het schoentje zich gaat zetten naar zijn voet.

Heeft je kinderen genoeg schoenen om af te wisselen? Dan kan je wel een tweedehands schoentje overwegen. Kijk wel goed dat er geen duidelijke zetting van de vorige eigenaar in is.

 

Over de schrijver

Laura Schuerwegen

Laura Schuerwegen

Na acht jaar in West en Centraal Afrika te vertoeven woont Laura nu in Malawi met haar man en drie kinderen. Ze schreef twee boeken over zelfzorg en een kinderboek (in het Engels, verkrijgbaar op Amazon) en blogt op Authentic Parenting.