Wie kent er nog deze oeroude spelen?

Valerie Nuytten
Geschreven door Valerie Nuytten

Altijd leuk om onverwacht eens een spelletje te spelen. Van die oeroude simpele spelletjes. Ik ben er zeker van dat je zelf ook nog mee wil spelen. Toch? Ik weet het, altijd is er wel een stemmetje in ons hoofd dat ons aanmaant om toch maar voort te doen met andere – ahum – nuttige bezigheden.  We hebben het altijd te druk. En volwassenen spelen niet met elkaar. Of toch zelden. Op de jaarlijkse teambuilding van het bedrijf kan het en wordt het geweldig gevonden. Spijtig dat het niet méér gebeurt.

Allez, hop, maak u klaar voor deze oeroude spelen! Je wordt er op slag een pak vrolijker van en wat meer plezier kunnen we allemaal wel gebruiken. Enkele ideëen op een rijtje!

8 oeroude spelen

1. Blinddoeken

Iemand moet proberen bij de ander de blinddoek weg te halen voor hij zelf drie tikken krijgt.

Oeroude spelen - Blinddoeken

2. Eierlopen

In iedere mond wordt een lepel vastgehouden met een (porseleinen) ei erop. Ieder moet dan tot een bepaald punt lopen en terug. Moeilijk wordt het als er onderweg hindernissen genomen moeten worden.
Het hoeft niet per se een ei te zijn, dat kan ook gerust met iets anders.

3. Hinkelen

Er bestaan veel soorten hinkelspelletjes. Het belangrijkste is dat er een hemel en een hel aanwezig zijn. Wie alle beproevingen doorstaan heeft, komt in de hemel. Zo niet, dan moet hij naar de hel.
Er wordt gespeeld met een steentje.

4. KnikkerenOeroude spelen - Knikkeren

Trek een grote cirkel en een kleine cirkel in het midden. Ieder legt een aantal knikkers in de kleine kring. Het is dan de bedoeling om zoveel mogelijk knikkers eruit te schieten.

5. Optillen en omgooien

Til de tegenstander zodat geen enkel lichaamsdeel de grond meer raakt.

6. Touwtje trekken

oeroude spelen arno met touw 2Bij touwtrekken verdedig je je veld en zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk veld wint. Hoe meer volk eraan mee doet, hoe plezanter! Zeker als je tegenstanders allemaal vallen…

7. Met elkaar verbonden

Twee personen zijn met elkaar verbonden door een ongeveer twee meter lang touw, dat zij met één hand vasthouden. Ieder heeft een mand in zijn hand. Op de grond liggen tien tot vijftien ballen die zij in een mand moeten doen. Daarvoor moeten zij de mand op de grond zetten, om een hand vrij te krijgen. Als de ene dat gedaan heeft, dan trekt de andere aan het touw, en omgekeerd. Zo kunnen er echt grappige situaties ontstaan! De winnaar is diegene die het meest in zijn mand heeft.

8. Driebeen

Ook leuk is een “driebenen”loop: de benen van twee personen worden onder de knie en aan de enkel met elkaar verbonden. En dan een wedloop met een tegenpartij is heel komisch!

Meer ideeën nodig?
“Het grote spelenboek” van Wil van Haren en Rudolf Kischnick. Ja, een oud boek, alhoewel, alles is relatief natuurlijk. Fijn, omdat het van die oeroude spelen bevat.

Heb je deze spelen geprobeerd? Deel gerust het filmpje ervan als reactie onder dit artikel of op onze Facebookpagina!

Alvast veel plezier!

Over de schrijver

Valerie Nuytten

Valerie Nuytten

Valerie heeft drie kinderen met haar partner en samen beleven ze avonturen in voeding, natuur en het leven op zich. Ze geeft thuisonderwijs, heeft een hart voor gezonde voeding en wildpluk, ontdekte de liefdevolle kracht van in vrijheid zwanger zijn en bevallen, houdt van eenvoud, borstvoeding, luierloze baby's, buitenslapen, op blote voeten lopen, voedselbossen, permacultuur, reizen,... Ze heeft een eigen website Natuurlijk Rauw Leven, waar ze mensen wil inspireren om gezonder te gaan leven en meer energie te krijgen.