Zikomo: Leren doorbijten

column
Laura Schuerwegen
Geschreven door Laura Schuerwegen
Maandagochtend had ik een vrouwenmomentje met een Amerikaanse die hier in Mulanje werkt bij de Peace Corp. Ze leidt een wasbaar maandverbanden project met de meisjes van de lokale school en dat was ook het
wasbaar maandverbandonderwerp van de conversatie. In Afrika gaan heel weinig meisjes naar school, en statistieken dalen drastisch wanneer ze de puberteit bereiken. Tijdens de regels blijven de meisjes vaak thuis en dan raken ze achter op de jongens.

Eén van de redenen waarom meisjes niet naar school gaan terwijl ze hun regels hebben, is schaamte. Gemakkelijke maandverbanden, zoals in het Westen, hebben ze hier niet.  De horror dat het geweten is dat een meisje haar regels heeft, geldt hier net zo erg als in Europa, alleen met de kans op lekken, bloedvlekken etcetera nog veel reëeler dan in het Westen.

Insert: de wasbare pads. Lekken voorkomen en de meisjes kunnen gewoon tijdens hun regels naar school.

Of toch niet?

Onder haar adem fluistert mijn Amerikaanse vriendin me toe dat de meisjes hier “gewoon niet hebben leren doorbijten”. Ze vinden hun regels onaangenaam, zijn vermoeid en gaan daardoor niet naar school. De leerkrachten vinden dat ze gewoon lui zijn. Mijn vrouwgevoel is meteen geprikkeld.

Doorbijten is iets wat wij inderdaad geleerd hebben in het Westen, want we willen toch niet onderdoen aan de man! Aangezien het een cultuur is van ‘iedereen gelijk’ en dat zelfs een streven was van de eerste feministische golf, zijn we onze duidelijke, biologische verschillen gaan miskennen, wegsteken, onderschatten. Maar er zijn nu eenmaal wel verschillen tussen man en vrouw.

Eén duidelijk verschil is dat een vrouw haar regels heeft ongeveer eens per maand en een man niet.leren doorbijten
Heel wat traditionele culturen hanteren een periode van separatie tijdens de regels. Door onze kortzichtige Westerse cultuur vaak verkeerdelijk geïnterpreteerd als een seksistisch uitsluiten van de vrouw tijdens iets triviaals als haar regels. Omdat ze dan onrein is?! Echter vaak is de separatie periode er een van helen, rust en versterken. Ik denk dat als je aan het gros van de Westerse vrouwen zou vragen of ze tijdens hun regels zich niet liever zouden willen terugtrekken, tijd doorbrengen met zichzelf, aandacht besteden aan hun eigen lichaam, het antwoord volmondig “ja” is.

Net daarom wint de Rode Tenten beweging zoveel aan populariteit.

Dus, in plaats van meisjes te verplichten zichzelf nog maar eens weg te cijferen en hun emoties en lichamelijke sensaties te negeren, ondergeschikt te maken aan de kyriarchaat. Laat ons vrouwen valideren! Laat ons volmondig als vrouwen onderling elkaar erkenning geven en op zoek gaan naar een andere manier om ‘mee te kunnen’ als vrouw.

*Foto’s Emma Bussard

 

Heb je plezier in wat je hier leest? Volg ons op FacebookKlik hier.

Over de schrijver

Laura Schuerwegen

Laura Schuerwegen

Na acht jaar in West en Centraal Afrika te vertoeven woont Laura nu in Malawi met haar man en drie kinderen. Ze schreef twee boeken over zelfzorg en een kinderboek (in het Engels, verkrijgbaar op Amazon) en blogt op Authentic Parenting.