Zikomo: Onthaasten

onthaasten
Laura Schuerwegen
Geschreven door Laura Schuerwegen

We staan in een volle vertrekhal in de luchthaven van Zaventem, het is een zaterdag tijdens de zomervakantie – wat een idee. Gelukkig vliegen we business en is er aan onze balie weinig volk, aan de andere rijen zie ik een zwerm 17-jarigen zwetend en selfie-makend aanschuiven… Inleefreis? Bijbelverdelers?

Het inchecken gaat moeizaam, er scheelt wat met de software. Wij zijn een gezin van vijf en onze kleinste is negen maand. We hebben tien koffers mee en vier stukken handbagage (maar neen, inderdaad geen buggy, amai!). Mijn schoonouders zijn gekomen om te helpen inchecken en ons uit te wuiven. We vertrekken immers voor onbeperkte duur naar Malawi.

“Amaai, dat gaat hier traag,” verzucht mijn schoonma.
Lachend zeg ik: “Da’s om al te wennen aan ‘t Afrikaans tempo.”
Ze lijkt wat gegeneerd: “Ja, misschien leven wij hier wel wat te gejaagd.”

Gejaagdheid is inderdaad wat ons na een jaar proberen terug wegdrijft uit België. We woonden eerder al 8 jaar in West en Centraal Afrika en kunnen niet gewoonworden aan de zwartgalligheid, de kleine wereld en de stress. Onthaasten dus maar. Mede-columniste Katia schreef er ook al over.

Ondertussen zijn we al een paar dagen in Malawi. Op weg naar onze woning wijst onze nieuwe vriend de politieagent – die mijn man een tiental keer per dag passeert – op een lekke band. We zitten dus even vast terwijl onze woning nog helemaal leeg staat. Even is algauw anderhalf of twee uur, het is middagtijd, heet en we hebben drie hongerige kinderen.
Toch maken we er eigenlijk niet van. De kinderen spelen gezellig in het gras. Wij hebben twee gammele stoelen bijgeschoven en kijken naar het landschap. Zalig niksdoen.

onthaastenIk merk opeens op hoe anders we al terug zijn na een paar dagen. Hoe we op deze manier niet zouden rustig zitten wachten, moesten we in België zijn. Wachten in België is een straf. Alle tijd die niet nuttig besteed wordt is verloren. Hier zijn dit net gewonnen momenten. Mooi.

Over de schrijver

Laura Schuerwegen

Laura Schuerwegen

Na acht jaar in West en Centraal Afrika te vertoeven woont Laura nu in Malawi met haar man en drie kinderen. Ze schreef twee boeken over zelfzorg en een kinderboek (in het Engels, verkrijgbaar op Amazon) en blogt op Authentic Parenting.