Zindelijkheid op het tempo van je kind

Zindelijkheid op tempo van je kind
Isabel Degroote
Geschreven door Isabel Degroote
Hoe zie je of je kindje klaar is om zindelijk te worden en hoe pak je dat best aan? Zindelijkheid op het tempo van je kind!

In onze Westerse culturen worden kinderen steeds later zindelijk, terwijl in andere culturen baby’s zelfs nooit een luiertje dragen. Het is blijkbaar perfect mogelijk om bij een baby signalen te gaan observeren om te weten of ze moet plassen of stoelgang maken en er dan ook op in te spelen. Een inzicht wat voor mezelf zeer nieuw is, en een mens ook al eens tot denken aanzet.

zindelijkheidHier krijgen baby’s van in het begin een luiertje aan en groeien ze ook op met het droge gevoel ervan. Het is een sterk ingeburgerd gebruik tijdens onze (misschien wel haastige Westerse) samenleving en het gaat al een paar generaties mee (toegegeven, in de Westerse levenswijze zijn luiers misschien zelfs een must).

Door hoogtechnologische luiers die urenlang ‘droog’ voelen, ongeacht de hoeveelheid stoelgang, raken onze kindjes het gevoel van natuurlijk stoelgang elimineren kwijt. En dan wordt plots van hen verwacht om het ook zonder te kunnen: “proper” zijn aan een leeftijd van 2,5 jaar is zowat de “norm” geworden.  Maar is dit wel realistisch voor ieder kindje en legt dit niet teveel druk op de ouders én het kind?

Luiers en school

Ik begrijp zeker het standpunt van de scholen en de kleuterjuffen dat het niet haalbaar is om een klasje te hebben met meer dan de helft van de peuters die nog een pampertje dragen. Toch moet ieder kind de kans kunnen krijgen om zijn eigen tempo kunnen volgen.

Kindjes kregen meer kans om eens zonder broekje rond te lopen en werden spontaan droog
Vroeger gingen kinderen pas op latere leeftijd naar school, en zeker nog niet systematisch aan 2,5 jaar.  De technologie van de luiers was niet zo gevorderd. Kindjes voelden hun natte luier, en dat is niet comfortabel. Veel ouders kozen (uit noodzaak) voor wasbaar, waarbij het ongemak nog groter is als bij papieren luiers. Kindjes kregen ook meer de kans om eens zonder broekje rond te lopen en werden meer spontaan droog…

Je kindje iets langer daar de crèche of onthaalmoeder laten gaan, behoort heel zelden tot de mogelijkheden, gezien de plaatsjes in de opvang zeer gegeerd zijn. In opvangvoorzieningen zijn reeds lange wachtlijsten.  Ook beroep doen op oma of opa kan niet altijd, gezien deze vaak nog actief zijn op de werkvloer. Op die manier voel je als ouder toch wel een (maatschappelijke) druk om je kindje zeker proper te krijgen tegen de schoolleeftijd.

Proper zonder druk

Zindelijkheid

Maar is die druk wel goed? Een geforceerde zindelijkheidstraining op een moment waarop je kindje er nog niet klaar voor is, kan later ook voor problemen zorgen. Deze kindjes leren foutief al persend plassen.

Het is volgens mij nog altijd heel belangrijk om te kijken hoe je kindje evolueert, ontwikkelt en ook in welke mate het al interesse begint te krijgen in het potjesgebeuren. Op zich is dit een proces dat spontaan kan verlopen, zonder dat ouders of kind veel invloed moeten uitoefenen op dit proces.

Eenmaal je die rijpheid en interesse ziet, kun je eventueel beginnen “trainen” . Bij het ene kindje kan dit al rond de leeftijd van 2 jaar zijn, maar bij het andere misschien wel ruim 2,5 jaar of misschien zelfs 3 jaar. Het ontwikkelingsproces verloopt niet bij ieder kind hetzelfde en bij meisjes verloopt dit over het algemeen vlugger dan bij jongens.

Voorwaarden:

  • De lichamelijke functies dienen terug herwonnen te worden.   Er zou voldoende blaascontrole moeten zijn (baby’s die luiervrij opgegroeid zijn, verliezen deze controle niet).   Zindelijkheidstraining start je beter ook niet vooraleer je kindje stabiel in hurkzit kan zitten.
  • Je kindje moet ook emotioneel rijp zijn voor het ganse gebeuren. Kijk of je kindje al wat interesse toont in het potje. Laat het dan misschien ook al af en toe eens kennismaken met het potje door het er – eventueel met pamper en kleren – al even op te laten zitten. Imiteert je kindje het toiletgebeuren van mama en papa?  Legt het al een verband tussen pipi en kaka en de pamper of het potje?
  • Je kindje moet dit ook willen. Een leeftijdsfase waarin je kindje duidelijk wil zijn, zal manifesteren en een “neen” kan volgen.  Als je graag hebt dat het op het potje gaat zitten, kan het moeilijker verlopen.

Eenmaal je deze zaken ziet bij je kindje, kun je effectief gaan “trainen”. Als je kindje na anderhalf tot 2u een droge pamper heeft, kan je het telkens op het potje zetten. Het is zeer belangrijk dat de blaas vol is, zodat het kindje niet de neiging krijgt om te gaan persen. Vanaf het moment de luier bij de helft van de controles droog is, kan je ook eens proberen om de luier weg te laten.

Door hurkzitten leert je kindje zijn bekkenbodemspieren beter ontspannen
De plashouding is ook zeer belangrijk. Kies er een potje uit, waarbij je kindje een hurkzit houding kan aannemen met de beentjes lichtjes open en gesteund. Een goede ondersteuning van de rug is ook belangrijk. Door deze zithouding leert je kindje zijn bekkenbodemspieren ontspannen. Ook voor jongetjes is het belangrijk om zittend te leren plassen, anders leren ze ook teveel de urine naar buiten persen.

Zorg ervoor dat je kindje makkelijke kledij draagt, om zo vlugger op het potje te kunnen gaan. Eenmaal op het potje, is het belangrijk dat je kindje rustig de tijd krijgt om te plassen.

Nog een zeer belangrijk iets is dat je kindje de ganse dag door ook heel regelmatig water drinkt!

Sturen en stimuleren

In dit ganse gebeuren kan je je kindje gaan sturen en stimuleren maar dus zeker niet gaan forceren. Heel belangrijk is ook de positieve bekrachtiging als je kindje flink pipi (of kaka) op het potje doet. Geef het een dikke knuffel, een dikke zoen of teken een zonnetje op het handje. Zo voelt je kindje dat het goed bezig is!

Merk je echter dat je kindje er toch nog niet volledig rijp voor was of zeer weinig interesse blijkt te tonen, stel dit alles dan nog even uit en probeer het later even opnieuw.

Over het algemeen hoor ik tijdens consultaties ook veel kindjes die probleemloos op het potje gaan voor pipi, maar die veel angst hebben om kaka te doen op het potje.

Bij een van onze kindjes heb ik ook hetzelfde ervaren. Ook hier geef ik die ene, belangrijke tip: forceer niets.

Als je kindje zegt dat het moet kaka doen, geef het dan misschien de keuze: “je kan kaka doen op het potje of als je echt niet wil, doe dan eventueel kaka in je pamper”. Op die manier maak je duidelijk dat er twee mogelijkheden zijn, maar geef je je kindje wel de kans om zelf te groeien en zelf aan te voelen wanneer het klaar is om effectief kaka te doen op het potje.

Uiteindelijk slaagt ieder kindje erin om vroeg of laat pipi of kaka op het potje te doen, maar het allerbelangrijkste is: volg het tempo van je kind en alles komt goed!

Links

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/steeds-meer-kleuters-niet-zindelijk

http://www.kindengezin.be/ontwikkeling/zindelijkheid/

 

Heb je plezier in wat je hier leest? Volg ons op Facebook. Klik hier.

 

Over de schrijver

Isabel Degroote

Isabel Degroote

Isabel (°83) groeide op - en woont nu nog steeds - op de West-Vlaamse "boerenbuiten". Ze is gelukkig getrouwd en mama van twee dochtertjes (°2011 en °2013).
Het gezinsleven is voor haar zeer belangrijk, ze hecht dan ook veel belang aan gezamenlijke gezinsmomenten/activiteiten.
Isabel kiest bewust voor een eerder traditionele levensstijl, waarin het haar grote uitdaging is om evenwicht te vinden tussen haar gezin, het moederschap, haar zelfontplooiing en haar werk.
Sinds 2005 is Isabel werkzaam als verpleegkundige bij Kind en Gezin; ouders ondersteunen, informeren en begeleiden in het prille moederschap/ ouderschap geven haar veel voldoening.
De thema's opvoeding, zelfzorg en zorg voor elkaar interesseren haar sterk.
Isabel heeft tot nu toe geen ervaring in het schrijven van artikels en neemt hiermee een duik in het onbekende, ze schrijft vooral vanuit eigen gevoelens en ervaringen.