Zuurkool met melkkefir

zuurkool
Lut Bailleul
Geschreven door Lut Bailleul

 

Ingrediënten
Witte kool
Jeneverbessen
Peperkorrels
10- 20 gram zout /kg witte kool
1dl.witte wijn/kg witte kool (optioneel)
50cl.wei van melkkefir (optioneel fermenteert sneller)
2 zure appeltjes
water

Werkwijze
Neem een zuurkoolvat of een pot, strooi er een laagje zout op de bodem, snijd de witte kool fijn en strooi telkens wat zout om de 4-5 cm Goed aanstampen tot er na een paar lagen vocht uit de kool komt . De kool moet goed onder water staan, indien dit niet het geval is vul je dit aan met wat witte wijn of water. Als laatste laag neem je hele koolbladeren en sluit je het geheel goed af. Daarop plaats je een gewicht (b vb een schoongewassen steen of een pot met water). Zet de pot op een koele, donkere plaats en laat deze 6 tot 8 weken staan.

zuurkool

Hoofdafbeelding: Jules

Over de schrijver

Lut Bailleul

Lut Bailleul

Lut Bailleul woont aan de zee met haar twee kinderen en haar hond en is gepassioneerd door alles wat met fermentatie te maken heeft. Haar interesse werd gewekt doordat ze kefir had gekregen van een vriendin . Hierbij werd ze onmiddellijk terug gebracht naar haar jeugd. Vroeger stond deze namelijk in de kelder en werd deze gedronken met grenadine. Na wat opzoeken en experimenteren besloot ze haar ervaringen te delen met anderen door het opstarten van haar eigen faceboekgroep om ervaringen en kefir te delen.